Domowe alkohole to nadal jeszcze chałupnicze hobby grupy zapaleńców. To się, jednak zmienia. Coraz częściej by robić domowe wino potrzeba najlepszego idokładnie dobranego sprzętu oraz surowców. Dziś nie wystarczą tylko przepisy na wino dziadka, balon po pradziadku i opakowanie piekarskich drożdży. Coraz częściej domowi przedsiębiorcy sięgają po tradycyjne rozwiązania, jak, na przykład drożdże z Szampanii, specjalne kadzie fermentacyjne, obtapiarki do kapturków na butelki, a nawet automatyczne maszynki do ściągania wina z nad osadu. W taki sposób domowe wino, które robią staje się z każdym sezonem coraz profesjonalne i nagradzane na festiwalach domowych winiarzy. Na tym nie koniec nowości. Coraz większą popularnością cieszy się także Cider ? czyli niskoprocentowe trunki fermentowane z jabłek. Można je kupić obecnie w całej Europie a popularnością cieszą się szczególnie w Anglii. Dzisiejsi winiarze wiedzą, że ich hobby to coś więcej niż amatorszczyzna. Winiarstwo domowe to styl życia ? zgodny z rytmem przyrody, z jej fazami. Organiczne podejście do domowego wina to także odpowiedni wybór przepisów, korzystanie tylko z organicznych składników i krystalicznie czystej wody. Taka jest filozofia domowego winiarstwa, taki jest jego styl życia.
Nic nie zastapi domowych wyrobów. Wiedzą o tym wszyscy, którzy kiedykolwiek robili własne wino. Nie ma ani odrobiny przesady w stwierdzeniu, że domowe, a szczególnie ekologiczne smakuje lepiej. Smak dzieciństwa zamknięty w przepysznych zrywanych z drzewa owocach można odkryć na nowo we własnych wyrobach. Pozbawione konserwantów i sztucznych barwników wina domowe to doskonała alternatywa dla ludzi ceniących sobie niezależny styl zycia, oraz zdrową kuchnie. W trosce o zdrowie warto zastąpić kolorowe drinki domowymi produktami. Są one nie tylko smaczniejsze, ale też lepiej przyswajane przez organizm i dostarczają mikroelementów oraz witamin. Co domowe to i zdrowe !