Konopie w kuchni – to warto wiedzieć!

O bezcennych dla zdrowia właściwościach konopi mówi się dziś coraz więcej. Ich leczniczy wpływ na nasz organizm, szczególnie jeśli podaje się je w postaci zbilansowanej diety i przemyślanych, dobrze dobranych produktów produktów – jest nieoceniony. Poprawiają pamięć i koncentrację, wpływają na prawidłową pracę mózgu, układu nerwowego i mięśniowego, ale i utrzymują doskonałą kondycję skóry, włosów i paznokci.

Konopie w kuchni – od czego zacząć?

Pierwszym krokiem przy doborze produktów zawierających w sobie konopie, jest sprawdzenie ich zawartości i przyjrzenie się producentowi. Renomowane marki oferują tu szereg różnych możliwości, od zestawów białka konopnego w wariantach smakowych (np. z bananem, dziką różą, kakao czy brokułami) przez oleje z konopi, nasiona do wykorzystania jako dodatek do dań, sałatek i sosów, aż smaczne i zdrowe herbatki.

Białka konopne – źródło błonnika i cennych minerałów

Zdecydowanym hitem wśród produktów z konopi, które możemy spożywać we własnym domu, wprowadzając je na stałe do naszego menu, są białka konopne. Na przykładzie różnorodnych zestawów dostępnych np. w sklepie https://hempking.eu/pl/bialko-konopne/ – możemy tu wybierać w różnych ich wariantach i smakach. Tak profesjonalnie zbilansowane co do składu białko, wyróżnia się szczególnie dużą zawartością błonnika o korzystnym wpływie na procesy trawienne i zdrową pracę jelit.

Poza błonnikiem, są one także źródłem cennych witamin (C, E, witaminy grupy B oraz A) i minerałów: wapnia, żelaza, potasu, fosforu i cynku. Kondensacja tak wielu wartościowych składników sprawia, że białko konopne ma budujący wpływ praktycznie na każdą sferę naszego organizmu. Wspiera dobre ciśnienie tętnicze, zapobiega anemii, poprawia stan kości, wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwutleniająco, co jest zbawienne dla włosów i skóry oraz bierze udział w produkowaniu energii i poprawianiu pracy narządu wzroku.

Olej z konopi – kuchenny dodatek wysokiej wartości

Z roku na roku coraz większym uznaniem wśród osób sięgających w kuchni po konopie, jest olej konopny. Tłoczony na zimno, z ziaren wyłącznie najlepszej jakości, jest doskonałą bazą do doprawiania nim zup, hummusu, sałatek, pieczywa oraz sosów. Co ciekawe, świetnie sprawdzi się też do domowych zabiegów kosmetyczno-pielęgnacyjnych np. zdrowotnego i w pełni naturalnego olejowania włosów.

Ważne: oleju z konopi nie stosuje się do smażenia!

Nasiona konopi. Pełnowartościowe urozmaicenie diety

Nasiona konopne to produkt, który pokochają nie tylko wielbiciele orzechów czy słonecznika. Można je przegryzać, traktując jak pyszną przekąskę, albo doprawiać nimi desery, sałatki, zupy, owsianki, a nawet koktajle! Wyróżniają się one fenomenalną równowagą między zawartością kwasów tłuszczów omega-6 i omega-3.

Dodatkowo, zawierają cenny błonnik, białko i są pełne witamin: A, C, E, B1, B2, B3, B6. Fani takich nasion polecają je do przyrządzania ciasteczek z różnego rodzaju ziaren. To sposób na zdrową i przy tym naprawdę pyszną przekąskę.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Poleć
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter