Jakie pokarmy pomogą przy osteoporozie?

zdrowe odżywianieOsteoporoza to choroba tkanki kostnej polegająca na jej rozrzedzeniu. Jest ona bardzo rozpowszechniona, zwłaszcza wśród osób starszych. Wszelkie nieprawidłowości związane z kośćmi, wynikają z niedoboru wapnia w naszym organizmie. Dlatego dieta zarówno profilaktyczna prze osteoporozą, jak również dieta którą należy stosować przy osteoporozie, powinna być bogata w produkty posiadające wapń.

Podstawą naszej diety będzie więc mleko, w różnej formie. W grę wchodzi zarówno mleko w proszku, jak zwykłe, czy w formie kefiru czy maślanki. Jednak nie samym nabiałem człowiek żyje. Aby urozmaicić sobie wchłanianie wapnia, warto również do codziennego jadłospisu dodać orzechy laskowe, migdały, figi, chleb razowy, kukurydzę, zdrowy cukier brzozowy (tzw. ksylitol), seler, soję, jajka, wszelkie ryby spożywane ze szkieletem. Należy także dodawać czasami warzywa kapustne, które może wapnia za dużo nie mają, ale doskonale wpływają na jego wchłanianie do organizmu. Należy również ograniczyć spożywanie tłustego mięsa, a zastąpić je chudym, najlepiej drobiowym. Zalecana jest również woda mineralna, jednak w jej przypadku najpierw trzeba zwrócić uwagę na etykietę i sprawdzić jaka jest w niej zawartość wapnia.

Powyższe wskazówki mogą uchronić nas przed osteoporozą, a w przypadku gdy ta choroba nas już dopadła, pozwolą zregenerować osłabione kości. Jednak należy pamiętać o zachowaniu umiaru również w przypadku pierwiastka jakim jest wapń, gdyż brak umiarkowania może do większej szkody, niż poprawy jaką zamierzaliśmy uzyskać.