Spodziewając się dziecka każda matka pragnie ustrzec się przed wszelkimi infekcjami, które mogą być niezwykle groźne dla płodu. Dlatego w tym szczególnym okresie warto wprowadzić do diety naturalne antybiotyki, takie jak czosnek, cebula, miód. Regularnie spożywane podniosą odporność organizmu, zwalczając wszelkie szkodliwe drobnoustroje, nie szkodząc przy tym dziecku. Jednak w przypadku wystąpienia objawów zakażenia bakteryjnego niezbędne jest podanie antybiotyków, by nie doprowadzić do uszkodzenia płodu.
Stosowane są wtedy antybiotyki bezpieczne w ciąży, które nie działają toksycznie na płód, nie powodując wad rozwojowych.
Są to m.in. erytromycyna, amoksycylina, penicylina benzylowa G, penicylina fenoksymetylowa, ampicylina, fusafungina, cefaleksyna i inne. Substancje te są całkowicie bezpieczne i mogą być stosowane nawet w przeciągu pierwszego trymestru ciąży.