Wśród produktów klasyfikowanych jako superfoods siemię lniane jest jednym z tych, które jednocześnie są popularne i… niedoceniane. Co warto o nim wiedzieć?
Jak spożywać siemię lniane?
Zanim przejdziemy do opisu właściwości siemienia lnianego, napiszmy, w jaki sposób je spożywać. Popularną metodą jest odmoczenie lnu w wodzie – tak napęczniały świetnie nadaje się jako dodatek do potraw.
Z drugiej strony len można po prostu rozgnieść w moździerzu lub zmielić w młynku elektrycznym (warto mieć osobny do lnu i sezamu i nie używać tego samego do kawy). Tu jednak należy jasno zaznaczyć, że najlepiej sprawdza się len świeżo zmielony, z czasem zaczyna jednak tracić część swoich właściwości. Wersja zmielona jest bardziej uniwersalna, można nie tylko używać jej jako posypki, ale też np. jako dodatek spajający do ciasta (doskonale zastępuje w tej roli jajka).
Ostatnią metodą jest prażenie ziaren lnu, jednak w tym przypadku łatwo o utratę części właściwości.
Jakie właściwości ma siemię lniane?
Jedną z najważniejszych cech, jaką wykazuje siemię lniane, to jego pozytywny wpływ na poziom cholesterolu w organizmie – regularne spożycie obniża LDL (czyli „zły” cholesterol). Co ciekawe, dotyczy to głównie siemienia, w przypadku spożywania oleju lnianego efekt nie jest tak dobry.
Ciekawe są właściwości łagodzące rozmaite dolegliwości układu pokarmowego. Siemię lnu może pomóc, chociażby w przypadku biegunek, ale co ciekawe, także w przypadłości odwrotnej, czyli w zaparciu. Co więcej, jego łagodne oddziaływanie na układ pokarmowy sprawia, że warto go spożywać nawet przy braku dolegliwości – właśnie dlatego, że wspiera utrzymanie jelit w dobrej formie. Często siemię lniane jest z tego powodu zalecane osobom, u których zaczynają się pojawiać owrzodzenia.
Warto wspomnieć także o tym, ze w siemieniu lnianym jest sporo magnezu, fosforu i miedzi, a także witaminy B1.
Na koniec wspomnijmy o tym, że zmielony lub namoczony len warto dodawać do posiłków zawierających warzywa liściaste, często bogate w witaminy A i K – tłuszcz zawarty w siemieniu sprzyja przyswajalności tych witamin.