Abstrakcyjne podejście do win naturalnych

Dowiedz się wszystko co chciałbyś wiedzieć na temat kuchni francuskiej, delikatesów francuskich i francuskich naturalnych win.

No dobrze, nie jest tajemnicą, że cały świat z uwagą patrzy na rynek naturalnych win francuskich. Nie dość, że Francja sama w sobie jest „królową win”, to jeszcze coraz śmielej poczyna sobie w produkcji wina naturalnego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że produkt ten może być dość zaskakujący w smaku i aromacie. Co w takiej butelce mogłoby zaskoczyć nawet doświadczonego smakosza win?

Smak, aromat i wygląd

Oczywistym jest, że wino produkowane według „niestandardowych” metod, może mieć nieco inny wygląd i smak. Ba, czynniki te mogą być dla konsumenta mocno zaskakujące. Po pierwsze, dwie butelki tego samego wina naturalnego mogą smakować znacznie inaczej. Jak wiadomo, aromat i smak wina to skutek wystąpienia odpowiednich procesów chemicznych wewnątrz butelki. Co ciekawe, do części z nich może dojść wówczas, gdy wino będzie miało kontakt z tlenem. Skutkiem tego otwarta butelka może doprowadzić do znacznej zmiany smaku i aromatu trunku. To samo zresztą dotyczy jego wyglądu.

Niestandardowy osad?

Co ciekawe, osad nie jest wyznacznikiem „naturalności” procesu produkcyjnego wina. Wręcz przeciwnie – jest on raczej skutkiem odpowiedniego filtrowania. To, jak skutecznie należy filtrować wino, nie wynika jednak z wyboru między produktem standardowym lub naturalnym, lecz z samej techniki wytwarzania, a może raczej filtracji wina. Co ciekawe, we Francji już od wielu lat toczą się dyskusje co do wyboru właściwej metody filtracji. Dla jednych jest ona czymś obowiązkowym. Inni z kolei preferują wino z osadem.

Czy można oceniać wina naturalne?

I tu pojawia się problem. O ile wino naturalne można sklasyfikować jako dobre lub złe, o tyle trudno tu o jakiekolwiek porównania. Niektórzy preferują oryginalny i nieprzewidywalny smak tych produktów. Inni z kolei doceniają ich klarowność i przejrzystość. Ocenianie wina naturalnego opiera się w zasadzie na własnych preferencjach smakowych, a jak wiadomo – nie jest to żaden poważny klucz, na podstawie którego można je porównywać.

Podsumowując, jakakolwiek kategoryzacja naturalnych win francuskich nie powinna wchodzić w grę. Wynika to z ich nieprzewidywalności, która obejmuje smak, aromat i wygląd.