Zastosowanie pomp spożywczych do produkcji żywności

Pompy spożywcze muszą być tak zaprojektowane i wykonane, aby spełniać wymogi związane z higieniczną produkcją żywności, kosmetyków, oraz leków.

Sterylność jest podstawą uzyskania certyfikatu do kontaktów z produktami spożywczymi.

Kolejnym warunkiem, jaki muszą spełniać pompy spożywcze jest łatwość rozebrania jej i poddania skrupulatnemu czyszczeniu aby mogła ponownie wykonywać pracę. Bardzo istotną cechą charakteryzującą pompę jest obudowa, która powinna być wykonana ze stali nierdzewnej, dzięki czemu pompa jest zabezpieczona przed szkodliwym działaniem składników chemicznych.

Zastosowanie pomp spożywczych do produkcji żywności:

Serki topione, mleko, jogurty, śmietana, lody

Musztarda, ketchup, majonez

Soki owocowe i warzywne, przyprawy do potraw

Ciasta i ciasteczka

Piwo, ekstrakt, miód pitny, wino, spirytus.

Dostępne na rynku są pompy spożywcze: membranowe, wirowe, perystaltyczne, rotacyjne i śrubowe. Wybór zależy od wielu czynników między innymi profilu produkcji. Przed ostateczną decyzją, co do rodzaju pompy spożywczej warto zasięgnąć porady fachowca specjalizującego się zastosowaniu tego urządzenia.

Bardzo istotne jest podanie parametrów i wymagań, jakie będzie musiała spełniać pompa spożywcza, czyli: rodzaj substancji ciekłych, temperatura, oczekiwana wydajność, wytwarzane ciśnienie oraz procedura doprowadzenia substancji ciekłych do pompy.

Wszystkie części pompy spożywczej mające kontakt z cieczą muszą być w pełni kontrolowane, ponieważ nie można dopuścić do tworzenia się grzybów i baterii. Zaletą jest konstrukcja pompy powalająca na jej mycie w instalacji, pozwala to szybko i sprawnie po odprowadzić czynniki myjące po zakończonym procesie czyszczenia. Dlatego pompy spożywcze można nazwać także pompami higienicznymi.

Zdarza się, że producenci wdrażają modernizację pomp, mają na to wpływ czynniki techniczne i ekonomiczne. Pompy podczas działania nie mogą prowadzić do zanieczyszczania produktu i muszą pompować ciecz z wymaganym natężeniem. Higieniczna konstrukcja do czyszczenia pozwala na łatwość utrzymania pompy i wykorzystania jej do przetwarzania żywności.

Modernizacja pomp może polegać także na przystosowaniu jej do działania do sytuacji podciśnienia po stronie napływu. Niektórzy producenci pomp spożywczych decydują się na wdrożenie płaszcza grzejnego pompy.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Poleć
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter

Be the first to comment on "Zastosowanie pomp spożywczych do produkcji żywności"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.

Postępuj zgodnie z instrukacjami.