Przepisy świąteczne

PIERNIK STAROPOLSKI
SKŁADNIKI

  • 500 g miodu naturalnego, może być wielokwiatowy
  •  1,5 szkl. cukru
  •  200 g masła
  •  1 kg mąki pszennej tortowej
  •  3 jajka
  •  3 łyżeczki sosy oczyszczonej
  •  125 ml mleka
  •  Pół łyżeczki soli
  •  2 torebki przyprawy korzennej do piernika (łącznie 80 g)

PRZYGOTOWANIE

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5-6 tygodni.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkować, trzeba tylko podsypać mąką.
Piec na 5-7 dni przed świętami.

PIECZENIE

Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Blaty można też upiec jeden po drugim, gdy posiadamy tylko jedną blaszkę.
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Piernik mocno rośnie, podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (ok. 1 kg), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić do skruszenia na 3-4 dni w chłodne miejsce.
Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Długo zachowuje świeżość, wystarczy zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę by nie wysychał.

2. SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Śledź pod pierzynką
SKŁADNIKI

  •  5 śledzi Ala Matjas
  •  150g majonezu
  •  40g cebula
  •  120g ogórki konserwowe
  •  50g Orzechy włoskie
  •  120g Ziemniaki
  •  120g Buraki
  •  3 Jajka gotowane

PRZYGOTOWANIE

Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce. Na dnie naczynia układać kolejno: Buraki, Śledzie, Majonez, cebulę, ogórek i ziemniak. Przykryć majonezem, a następnie kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.

3. CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI

  •  2 jajka
  •  200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  •  150 ml oleju roślinnego
  •  200 g drobno startej marchewki
  •  50 g posiekanych orzechów włoskich
  •  75 drobno pokrojonego ananasa (świeży lub z puszki)
  •  50 g wiórków kokosowych
  •  200 g mąki
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1 łyżeczka sody
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  szczypta soli

POLEWA

  •  200 g serka kremowego śmietankowego
  • 100 g cukru pudru
  •  50 g masła

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości, dodać cukier i ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym i cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 1 godzinę.

POLEWA
Ubić serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie dobrze wystudzone ciasto przekroić na pół. Spodnią warstwę posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować pozostałą polewą.
Można udekorować orzechami.