Nakrywamy stół – co warto na nim mieć?

Prawidłowe nakrycie stołu to nie lada wyzwanie. Istnieje wiele szkół organizacji miejsca na blacie, lecz najlepiej jest kierować się intuicją tak, by móc dostosować ilość wyłożonych na stół specjałów do jego realnych rozmiarów. Są jednak pewne obowiązkowe pozycje. Kierując się chronologią spożywania posiłków zauważamy, że na pewno potrzebne będą głębokie talerze. Służą one do podawania pierwszego dania, czyli zupy.

Zaraz za nimi pojawiają się sporych rozmiarów talerze. Na nich konsumujemy danie drugie. Zupę należy ustawić w wazie. Liczne półmiski i talerze o niekonwencjonalnych fasonach są idealne do podania poszczególnych potraw, które następnie goście nakładają sobie na własne talerze. By usprawnić im nabieranie dań, zadbajmy o dobre sztućce. Poza standardowymi widelcami, nożami i łyżkami potrzebne są sztućce do nabierania mięs, ziemniaków, sałatek. Obok talerzy koniecznie ustawmy szklanki i kubki. Do podania napoju potrzebny będzie dzbanek.

Po posiłku głównym przychodzi czas na deser. Drobne, eleganckie filiżanki z podstawkami, czajniczki z kawą i herbatą, cukiernice, niewielkie łyżeczki i talerzyki na ciasto to wyjątkowo urokliwe zestawy. Ich uzupełnieniem będą tace, na których całość zostanie dostarczona do stołu. Poza wymienionym kompletem, warto zainwestować w serwetki i utrzymujące je stojaki. Jeśli wystarczy miejsca, wytworności dodadzą świeczniki i stroiki.

Be the first to comment on "Nakrywamy stół – co warto na nim mieć?"

Leave a comment

Your email address will not be published.




Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.