Arabika. Najszlachetniejsza z kaw

Arabika jest jedną z najstarszych odmian kaw, której uprawa rozpoczęła się 1000 lat temu. Odkryta została w Jemenie, obecnie jej największymi producentami są Brazylia, Kolumbia, Indonezja, Etiopia, Wybrzeże Kości Słoniowej, Gwatemala, Meksyk, Uganda, Indie i Salwador. Kawa arabika rośnie głównie w górach, na wysokości 1300 ? 1500 m n.p.m., ale są również odmiany rosnące o wiele wyżej, nawet 2800 m n.p.m. Krzewy kawowca wymagają sporo wilgoci, ale dawkowanej równomiernie oraz temperatury ok. 200C.

Na świecie uprawia się ponad 20 gatunków arabiki, a najszlachetniejsze z nich to Arabica Excelso Kolumbia, Arabica Kostaryka Tarrazu, dzika Arabica Etiopia Djimmah, Arabica Nikaragua Superior oraz najdroższa i najbardziej luksusowa Jamajka Blue Montain. Niestety wiele kaw sprzedawanych w naszych sklepach to mieszanki arabiki i robusty, która zawiera więcej kofeiny i jest bardziej gorzka.

Jak wybrać kawę, która nie rozczaruje smakiem? Najlepsza jest oczywiście niezmielona, która daje 100% pewności co do jakości i świeżości produktu. Ziarna powinny być kruche, a nie gumowate i gorzkie. Ważny jest również sposób palenia ziaren ? obowiązuje tu zasada, że im ciemniejszy ich odcień, tym mocniejsza będzie przyrządzona z nich kawa. Przykładowo ziarna w odcieniu cynamonowym dają napar o delikatnym aromacie, lekko kwaskowatym i lekko gorzkim smaku, który idealnie komponuje się z mlekiem. Ziarna jasne, tzw. americana mają wyrazisty, umiarkowany aromat. Kolejne są ziarna średnie (wiedeńskie), ciemne (włoskie) i bardzo ciemne (ciemne francuskie) o bardzo intensywnym smaku, z których powstaje niezwykle ciężki, aromatyczny napój.

W przypadku kawy mielonej nigdy nie ma pewności, czy jest to 100% arabika, gdyż normy dopuszczają nawet 10% domieszek. Ponadto zmielone ziarna szybko tracą aromat i w efekcie nie dają tak intensywnego aromatu i smaku, jak te mielone tuż przed parzeniem.

Oczywiście najlepiej kupować kawę w palarniach, ale jeśli nie ma żadnej w pobliżu, zakupu można dokonać w specjalistycznych sklepach. Koniecznie trzeba wówczas sprawdzić datę palenia i zwrócić uwagę na to, czy kawa nie jest przechowywana w otwartych pojemnikach.

W zwykłych sklepach jedne z lepszych kaw to te, za które trzeba zapłacić trochę więcej (, ale smakiem i tak nie dorównają tym świeżo palonym.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Poleć
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter

1 Comment on "Arabika. Najszlachetniejsza z kaw"

  1. Jeśli chodzi o ten rodzaj kawy, to powiem, że mi najbardziej smakuje Arabika z Kenii i Etiopii i nawet robiąc zakupy staram się właśnie po taką kawę sięgać – co sprowadza się nierzadko do kupowanie w sieci, czy z pomoca porównywarek, bo niestety sprzedawcy marketowi często nie wiedzą nawet skad te ziarna sprzedają..

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.

Postępuj zgodnie z instrukacjami.